Hoeve in U-vorm

Hoeve met erf en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de hoeve, bestaande uit een begraasd erf met vrijstaand boerenhuis, dwarsschuur en stalling met L-vormige opstelling en restanten van de vroegere omwalling ten zuiden van het huis.

Waarden

Het hoeve-erf met het vrijstaande boerenhuis, de schuur en de stalling met L-vormige opstelling, de restanten van de vroegere omwalling ten zuiden van het huis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoevesite die minimaal teruggaat tot het einde van de 18de eeuw, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778), het boerenhuis met de brede opkamer is als dusdanig reeds aangeduid op deze kaart. Typologische elementen zoals de steile dakhelling en het aandak in de zijgevel van de opkamer bevestigen deze 18de-eeuwse datering, evenals de datering van de zijgevel "1754" in rode baksteenkoppen. Kaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw tonen duidelijk aan dat het huis gedeeltelijk omwald is, een gedeelte van die omwalling is blijkens een recente luchtfoto nog bewaard. De begraasde erfaanleg, een typisch gegeven voor polderhoeves, is gaaf bewaard.
Het vrijstaand boerenhuis, en de stal en de schuur in L-vormige opstelling zijn georganiseerd rond een begraasd erf. De grotendeels witgeschilderde bestanddelen zijn gevat onder zadeldaken van rode Vlaamse pannen. Zoals gebruikelijk bij hoeveconstellaties is de naar het erf gerichte gevel van het grote en imposante boerenhuis sterk opengewerkt en geritmeerd door de getoogde muuropeningen. Het houtwerk met T-indeling, grote roedeverdeling en luiken is gaaf bewaard. De opkamer is sierlijk uitgewerkt: aan de erfzijde met rondbogen, de rechter zijgevel met een 18de-eeuwse datering en metselaarstekens in rode baksteenkoppen en een aandak met vlechtingen.
De gaaf bewaarde stalling is sterk geritmeerd door de staldeurtjes en de gekoppelde rondbogige wagenhuispoorten. Ook binnenin is de stalling gaaf bewaard zie onder meer de balkenstructuur. De dwarsschuur is mede bepalend voor de gehele hoevesite rondom het begraasde erf. Deze schuur bewaart een oude kern bestaande uit aardgebinten, aan de erfzijde oorspronkelijk met beplanking.
Het boerenhuis bewaart een gaaf interieur. De opeenvolging van kamers met brede schouwen en de opkamer is typisch voor boerenhuizen uit de 18de en 19de eeuw. De oude balkenlagen van moer- en kinderbalken zijn grotendeels bewaard. De kelder bewaart een aantal oude elementen zoals de vloer in rode keramische tegels.

sociaal-culturele waarde

De hoevesite met witbeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken heeft een erg beeldbepalende ligging aan de Korkentapstraat: de imposante volumes van het boerenhuis en de nutsgebouwen op L-vormige plattegrond zijn erg beeldbepalend vanaf de straatzijde en van ver zichtbaar in het landelijk gebied.

Hoeve in U-vorm

Korkentapstraat 17 (Koekelare)
Hoeve aan de straat gelegen en minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, stal en schuur in U-vormige opstelling georganiseerd rond een begraasd erf met een gekiezelde oprit.