Hoeve Abelehof: wegkapel en boerenhuis

Geografisch pakket Poperinge

Beschrijving

De wegkapel en het boerenhuis van hoeve Abelehof te Poperinge zijn beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de onmiddellijke omgeving van de wegkapel en het boerenhuis beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"om architectuurhistorische reden als zijnde een representatief voorbeeld van behouden lokale vakwerkbouw met lemen vullingen, daterend van 1800, en tevens aansluitend bij het langgestrekte type."
"om artistieke reden als zijnde het interieur met behouden open haard versierd met faïencetegels voorzien van leeuwmotief."
"om volkskundige reden, als zijnde een veruiterlijking van de landelijke Mariadevotie uit het eerste kwart van de 19de eeuw."
"om architecturale reden, als zijnde een goed voorbeeld van de lokale eenvoudige kapelbouw."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Waarden

De wegkapel en boerenhuis van de hoeve Abelehof zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

volkskundige waarde

Abelehof

Sint-Sixtusstraat 89 (Poperinge)
Hoeve met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, ten noordoosten van een met gras begroeid erf. Aan de erfoprit bevindt zich een bakstenen, rechthoekige wegkapel bij het kruispunt met de Groeningestraat.