Schipvaarthoeve: boerenwoning

Geografisch pakket Poperinge

Beschrijving

De boerenwoning van de Schipvaarthoeve te Poperinge is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de onmiddellijke omgeving van het woonhuis, bestaande uit het begraasd erf, de schuur, stalling, hopast en hopvelden, beschermd als dorpsgezicht. De boerenwoning maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"om architectuurhistorische reden als zijnde een fraai voorbeeld van een goed geproportioneerd boerenhuis van witgekalkte baksteen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, getypeerd door interessante raam- en deurconstructies en door een interessant behouden interieur."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Waarden

De boerenwoning van de schipvaarthoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Schipvaarthoeve

Schipvaartweg 8 (Poperinge)
De recente benaming 'Schipvaarthoeve' verwijst naar de Schipvaartweg. Voormalige herenhoeve, sinds 1975 proefbedrijf van de Poperingse Landbouwschool, die dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.