Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Abelehof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Poperinge

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"de onmiddellijke omgeving van het boerenhuis en de kapel, grosso modo bepaald door streekeigen elementen van architecturale en landschappelijke aard, die gezien de gaafheid van de site van landschappelijke-artistieke waarde zijn en van historische en artistieke waarde zijn bij het monument."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het boerenhuis Abelehof en de kapel is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu landschappelijk-artistieke waarde

Abelehof

Sint-Sixtusstraat 89 (Poperinge)
Hoeve met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, ten noordoosten van een met gras begroeid erf. Aan de erfoprit bevindt zich een bakstenen, rechthoekige wegkapel bij het kruispunt met de Groeningestraat.