Kasteeldomein van Sombeke

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.

Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)

Kasteel van Sombeke