Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Poperinge

Beschrijving

De bescherming omvatde reeds als monument beschermde veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos met de onmiddellijke omgeving, gekenmerkt door lindebomen en een doornhaag.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Om artistieke reden gezien de aanwezigheid van een groenbestand."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

Provenseweg (Poperinge)
Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week. De beplante kapelhof bevindt zich op het einde van een voetwegel. Het is één van de weinige sites met fetisjbeplanting in Vlaanderen. De beplanting omhelst opgaande bomen zoals populier, linde en haagbeuk en een meidoornhaag.

Is de omvattende bescherming van

Meidoornhaag op kapelhof 's Herenboompje

Het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje is langs drie zijden omgeven door een meidoornhaag. Door de haag waren oorspronkelijk draden gespannen waaraan lintjes en flarden stof werden vastgeknoopt; ook aan de takken van de haag werden door bedevaarders stukjes stof bevestigd. Tijdens de inventarisatie van 2006 werd vastgesteld dat deze attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.

Opgaande haagbeuk bij kapelhof 's Herenboompje

Op het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje staat links achter de kapel een opgaande haagbeuk. De boom heeft een opvallende schuine stam. Rond de boomstam werden draden gespannen, waaraan lintjes en flarden werden vastgeknoopt. Tijdens de inventarisatie van 2006 stelden we vast dat de attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.

Op het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje staat aan de rechterzijde van de kapel een opgaande haagbeuk. De boomstam is zwaar ontwikkeld. Rond de boomstam werden draden gespannen, waaraan lintjes en flarden werden vastgeknoopt. Tijdens de inventarisatie van 2006 stelden we vast dat de attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.

Opgaande linde bij kapelhof Sherenboompje

Op het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje staat rechts van de toegang tot de kapel een opgaande linde. Rond de boomstam werden draden gespannen, waaraan lintjes en flarden werden vastgeknoopt. Tijdens de inventarisatie van 2006 stelden we vast dat de attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.

Opgaande linde kapelhof Sherenboompje

Op het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje staat links achter de kapel een opgaande linde. Rond de boomstam werden draden gespannen, waaraan lintjes en flarden werden vastgeknoopt. Tijdens de inventarisatie van 2006 stelden we vast dat de attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.