Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Capellehof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Het Capellegoed en omgeving

De omgeving van hoeve Capellehof te Rollegem-Kapelle, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Omgeving van de hoeve, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde historisch nauw samenhangend met de ontstaansgeschiedenis van Rollegem - Kapelle.
Als een vrij gaaf bewaard gebleven semi-gesloten hoevecomplex met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13de eeuw. Het complex wordt getypeerd door de gaaf bewaarde volumes en bouwmaterialen zijnde onder meer de beraapte straatgevel van het boerenhuis; het visueel belangrijk poortgebouw tegenover de kerk en de bakstenen stal vleugel zijde Schoolstraat.
Als merkwaardig boerenhuis gedateerd door middel van muurankers 1702 en met mogelijk oudere kern van 1623 confer de balksleutel binnenin. De waarde van het woonhuis zit onder meer vervat in de behouden kenmerken: volume en indeling, de fraai uitgewerkte muurankers op de westelijke zijgevel en de interieurelementen.
Als zijnde vrij gaaf bewaarde hoeve-omgeving bestaande uit omliggend weiland en siertuin met streekeigen beplanting ten noordoosten.

Als zijnde samen met de kerk hét structureel- en beeldbepalend element in de dorpskom.

Hoeve Capellehof

Sint-Jansplein 10 (Ledegem)
Historische pachthoeve van het voormalige leengoed Rollegem, waarvan de geschiedenis nauw samenhangt met het ontstaan van Rollegem-Kapelle. Hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Lage bestanddelen van donkere, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken rondom een erf met grind; onder meer witgeschilderde erfgevels op gepikte plint. Siertuin, met onder meer leiperelaars, ten oosten van het woonhuis. Vrijstaand poortgebouw onder zadeldak en boerenhuis muurankers 1702, doch mogelijk met oudere kern van 1623.