Zuidkapel

Zuidkapel

De bescherming als monument omvat de 17de-eeuwse Zuidkapel.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, volkskundige en historisch-architecturale waarde van de Zuidkapel als volgt werd gemotiveerd: "omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en volkskundige waarde als zeldzaam voorbeeld van een grote bedevaartkapel uit het arrondissement Veurne, die een belangrijke uiting vormt van het volksgeloof; tevens omwille van de historisch-architecturale waarde, als voorbeeld van een gaaf bedevaartkapel met een sobere 17de-eeuwse architecturale vormgeving."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000533, Zuidkapel, advies KCML (1985).

Zuidkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

in casu historische-architecturale waarde

Zuidkapel

Ieperse Steenweg (Veurne)
Zuidkapel, opgericht in 1656-1657 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw door E.H. Norbertus Coolaert, norbertijn van de Sint-Niklaasabdij, in opdracht van de schenkster Johanna de Hamer, weduwe van de Heer van Reningelst, ter nagedachtenis van haar twee in 1648 gesneuvelde zonen.