Hoeve Waterpachtgoed: boerenwoning met bakhuis en directe omgeving

Gemeente Ledegem
Straat Waterpachtgoedstraat
Locatie Waterpachtgoedstraat 10 (Ledegem)

Hoeve Waterpachtgoed

Waterpachtgoedstraat 10, Ledegem (West-Vlaanderen)

Historische hoeve zogenaamd "Waterpachtgoed" gelegen ten oosten van de Wulfsdambeek; naar verluidt in kern opklimmend tot 1672. Aangeduid als "Tenterninck" op de Ferrariskaart (1770-1778) en met omwalling die boerenhuis en neerhof duidelijk van elkaar scheidt.

Beschrijving

De boerenwoning met links aanpalend bakhuis en directe omgeving van de hoeve Waterpachtgoed te Rollegem-Kapelle, is beschermd als monument.

Waarden

De boerenwoning met links aanpalend bakhuis en directe omgeving van de hoeve Waterpachtgoed, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als symbool van een belangrijke hoeve met een structuur van oppererf en neerhof en als voormalige eigendom van de belangrijke familie Mulle de Terschueren.
Als monumentaal, enigszins geromantiseerd poortgebouw vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw; erg beeldbepalend voor het geheel van de hoeve en het omliggend landelijk gebied. De uitwerking van een poortgebouw met ronde bakstenen torens uivormig bekroond, is uniek in het arrondissement Roeselare en vermoedelijk ook in een ruimer gebied.
Als gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws boerenhuisvolume onder vrij steil zadeldak, met bewaarde kozijnconstructies en vermoedelijk een vrij gaaf bewaard interieur.