Britse militaire begraafplaats Ledeghem Military Cemetery

Gemeente Ledegem
Deelgemeente Ledegem
Straat De Kempkens
Locatie De Kempkens zonder nummer (Ledegem)

De Kempkens zonder nummer, Ledegem (West-Vlaanderen)

Op 1 oktober 1918 (Geallieerd Bevrijdingsoffensief) werd het dorp door de ‘9th (Scottish) Division’ veroverd, maar het moest nadien deels terug prijsgegeven worden aan de Duitsers.

Tags Eerste Wereldoorlog

De Britse militaire begraafplaats Ledeghem Military Cemetery te Ledegem, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ledeghem Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleine begraafplaats aangelegd naar aanleiding van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Op 1 oktober 1918 werd Ledegem voor een eerste keer veroverd. Pas de 14de oktober zou Ledegem volledig bevrijd worden door de 9de en 29ste Britse divisies, die met de aanleg van deze begraafplaats startten. Nu liggen er 85 Britten, waarvan er 17 niet meer geïdentificeerd konden worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Deze kleine begraafplaats werd ingericht door W.H. Cowlishaw. Ledeghem Military Cemetery is een typisch Britse ommuurde begraafplaats met rechthoekig grondplan en met centraal een Cross of Sacrifice. Er zijn slechts twee rijen graven.