Beschermd monument

Hospitaal Ten Walle

Beschermd monument van tot heden

ID
14509
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14509

Besluiten

Hospitaal Ten Walle
definitieve wijzigingsbesluiten: 21-12-2012  ID: 11246

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Op 08-02-1946 zijn de oude gevels van het voormalig hospitaal Ten Walle te Torhout, beschermd als monument. Op 01-12-2000 is deze bescherming uitgebreid naar het volledige hospitaal met de zich erin bevindende roerende zaken, onroerend door bestemming. Deze bescherming is echter nog gewijzigd door een wijzigingsbesluit op 21-12-2012: het altaar in de 17de-eeuwse kapel werd uit het besluit geschrapt wegens verplaatsing.



Waarden

Uit artikel 1, tweede lid, van het ministerieel besluit van 1 december 2000 houdende de bescherming als monument (uitbreiding) van het voormalig hospitaal Ten Walle in Torhout, worden de woorden 'en het altaar in de 17de-eeuwse kapel' geschrapt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hospitaal Ten Walle

Bruggestraat 12 (Torhout)
Historisch complex, gelegen langsheen de Bruggestraat, de belangrijkste invalsweg vanuit het noorden. Geheel bestaande uit verscheidene, witgeschilderde, bakstenen vleugels boven gepekte plint, grosso modo rechthoekig en gesloten opgesteld rondom deels geplaveide en deels gekasseide binnenkoer. Gebouwen ingeplant midden een grastuin, ten noorden en ten zuiden afgezet door middel van recent laag bakstenen muurtje onder ezelsrug (ter vervanging van vroegere hoge muur). Binnenkoer ten oosten toegankelijk via toegangspoort.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.