Gebouwen van de Radio Maritieme diensten

Radio Maritieme diensten (zendstation SCRE): gebouwen en bepaalde installaties

Beschrijving

De site van de Radio Maritieme diensten, het Zendstation SCRE te Wingene, is beschermd als monument.

Waarden

De gebouwen en bepaalde installaties van de Radio Maritieme diensten - Zendstation SCRE, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

Als uniek en goed bewaard voorbeeld van een radiozendcentrum met grote actieradius voor intercontinentaal en maritiem radioverkeer en punt-tot-punt verbindingen, vooral ook tussen België en het toenmalige Belgisch Congo, waarvoor op 19 december 1923 door Koning Albert de eerste steen werd gelegd van de gebouwen die in art-decostijl werden opgetrokken en waar bepaalde oudere installaties behouden zijn;
Als voorbeeld van bedrijfsarchitectuur die kort na de Eerste Wereldoorlog in een voor die periode vooruitstrevende stijl werd opgetrokken en die zowel kantoren, een grote zendzaal met rolbrug en specifieke bedrijfsruimten omvat;
Als illustratie van de technologische ontwikkelingen op het vlak van intercontinentale en maritieme radio-transmissie;
Als materiële getuige die verwijst naar het belang dat aan het oprichten van dergelijke infrastructuur werd gehecht, gezien de betrokkenheid van het Koninklijk Hof in de persoon van Koning Albert bij de ontwikkelingen van de intercontinentale radiotransmissie in het algemeen en de oprichting van het station te Wingene anno 1923 in het bijzonder.

Predikherenstraat 27 (Wingene)
Zendstation met indrukwekkende pylonen gebouwd in 1923 op het grondgebied Ruiselede-Wingene. Site met drie verschillende gebouwen: hoofdgebouw, controlezaal en zendmasten. Eerste radiotelegraafverbinding tussen Brussel-New York in 1927.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomeinen Drie Koningen en Lippensgoed-Bulskampveld, Vagevuurbossen, Sint-Pietersveld en Predikherenbossen

Beernem (Beernem), Hertsberge (Oostkamp), Ruiselede (Ruiselede), Wingene (Wingene)
De cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle bestaat uit arme zandgronden die aan de basis liggen van de heidevegetatie in deze vroegere veldzone Bulskampveld – Sint-Pietersveld. Het Bulskampveld is grotendeels bebost in dambordpatroon en sluit aan bij de noordelijke bossen rond Drie Koningen. De Vagevuurbossen met naaldhout en meer landbouwpercelen sluiten landschappelijk aan bij het Bulskampveld want de dreven lopen door. De driehoek bij Sint-Pietersveld met het Penitentiair Landbouwcentrum en de Gemeenschapsinstelling telt heel wat bebouwing, waarbij het dambord- en drevenpatroon gerespecteerd werd. Zendmasten van het Radio Maritiem Zendstation vormen bakens in het landschap en zijn waardevol industrieel erfgoed. Het landschap verschilt naar openheid in dit gebied. De dreven in het gebied zorgen voor een begrenzing van de open ruimtes waarbij doorkijken nog steeds mogelijk zijn.