Beschermd monument

Neoclassicistisch burgerhuis met nutsgebouw

Beschermd monument van 14-04-2014 tot heden
ID: 14519   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14519

Besluiten

Neoclassicistisch burgerhuis
definitieve beschermingsbesluiten: 14-04-2014  ID: 5395

Beschrijving

Het neoclassicistisch burgerhuis met achterliggend haaks nutsgebouw te Zwevezele, is beschermd als monument.


Waarden

Neoclassicistisch burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Centraal in de dorpskern van Zwevezele gelegen burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1886 en opgevat als een dubbelhuis van zes travee├źn en twee bouwlagen, met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, verfraaid met kenmerkende neoclassicistische sluitstenen, modillons en geriemde omlijstingen.
Het pand, met klassieke plattegrond, bewaart een rijke decoratie bestaande uit stucwerk en marmerbeschildering op de muren die in verschillende fasen tot stand zijn gekomen. Vooral opmerkelijk zijn de bewaarde muurschilderingen in de koetsdoorrit met voorstelling van landschappen en stillevens en het mooi uitgewerkte stucwerkplafond en marmeren schouw in het groot salon.

sociaal-culturele waarde

Het pand met klassieke beschilderde en bepleisterde lijstgevel vormt een beeldbepalend element langsheen de Kerkstraat in de dorpskern van Zwevezele en weerspiegelt door zijn kenmerkende bepleisterde lijstgevel en gaaf bewaard interieur de sociale status van de bouwheer en de latere bewoners van het pand.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Neoclassicistisch burgerhuis met nutsgebouw

Kerkstraat 2 (Wingene)
Burgerwoning met achterliggend haaks nutsgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1867 in opdracht van de Zwevezeelse notaris Amandus Vuylsteke.