Beboomd dorpsplein en voetweg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het ruime rechthoekige beboomde dorpsplein van Schellebelle, dat minstens bestaat sedert de 17de eeuw, bevindt zich aan de vroegere heerweg Wetteren - Dendermonde. Vanuit de vier pleinhoeken vertrekken oude verbindingswegen en de voetweg Zwanewegel. Op het plein staan een oorlogsmonument en het roephuisje 'Het Kot'.

ruimtelijk-structurerende waarde

Dorp, Hoogstraat, Zwanewegel (Wichelen)

Is de omvattende vaststelling van

Oorlogsmonument

Dorp (Wichelen)
Het herdenkingsteken geplaatst in 1923 is opgedragen aan de gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en gedenkt ook de oorlogsslachtoffers van 1940-45. Oorlogsmonument met klassiek vrouwenbeeld staand tegen een afgeknotte obelisk. Volgens signatuur op de sokkel en volgens archiefdocumenten werd het monument en het intussen verdwenen omringende hekwerk geleverd door steenkapper Eduard Rombaux-Roland. Mogelijk is het vrouwenbeeld toe te schrijven aan beeldhouwer Jules Vits van Melle.

Roephuis Het Kot

Dorp (Wichelen)
Roephuisje met roeptribune voor de wettelijk opgelegde afkondiging van algemene en lokale verordeningen te Schellebelle. Het is mogelijk dat het ook een functie bezat gekoppeld aan het gebruik van het plein als marktplaats en als cel voor kortstondige opsluitingen. Kleine bakstenen constructie onder pannen zadeldak met een overluifelde pui, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.