Dorpskom Westende-Bad

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 17-04-1996 tot heden

Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Westende
Straat Cottagelaan, Henri Jasparlaan, Kursaallaan, Duinenlaan, Portiekenlaan, Badenlaan
Locatie Badenlaan, Cottagelaan, Duinenlaan, Henri Jasparlaan, Kursaallaan, Portiekenlaan (Middelkerke)

• 4.02/35011/313.1
  • 4.02/35011/704.1
  • DW000656

Badenlaan, Cottagelaan, Duinenlaan, Henri Jasparlaan, Kursaallaan, Portiekenlaan (Middelkerke)

De dorpskom van Westende-Bad bestaat voornamelijk uit losstaande villa’s te midden van groen en kronkelende paden met centraal de neoromaanse Sint-Theresiakapel. De wijk werd zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog maar werd heropgebouwd naar vooroorlogs model.

Cottage

Cottagelaan 2, Kursaallaan 5, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Cottage uit de jaren 1920, opgenomen in het beschermd dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Omringende tuin met laag bakstenen muurtje en buisleuningen.

Hoekpand en aanpalende eenheidsbebouwing

Henri Jasparlaan 177-181, Portiekenlaan 19, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Vrijstaand hoekpand opgenomen in het dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Dateert van 1931 naar ontwerp van F. Roussel (Westende). Cottage-invloed, zie voorgeplaatste portaalerker en steile markerende dakvelden. In de tweede bouwlaag, bewaard houtwerk met grote roedeverdeling.

Restaurant Bristol

Henri Jasparlaan 175, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Horeca-uitbating zogenaamd "BRISTOL", opgenomen in het dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Het pand dateert van circa 1923 (verkoop van de grond door de promotiemaatschappij Westende-Bad aan brouwersbedrijf uit Nieuwpoort/ De Panne), dit op de plaats waar vroeger het tramhuisje stond.

Sint-Theresiakapel

Badenlaan zonder nummer, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Opgenomen in het beschermd dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Neoromaans getint oostwest georiënteerd kerkje in omringend plantsoen.

Tweegezinswoning in cottagestijl Floride

Duinenlaan 133-135, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Symmetrisch opgetrokken tweegezinswoning in 'cottagestijl', opgenomen in het beschermd dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Omhaagde en deels laag ommuurde tuin.

Villa

Kursaallaan 2, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Villa uit de jaren 1920; omliggende tuin met laag bakstenen muurtje (opgenomen in dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 17.04.1996).

Villa Hotel Isba

Henri Jasparlaan 148, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Opgenomen in het dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Sterk verbouwde villa uit de jaren 1920. L-vormige plattegrond en cottage-invloeden zie portaalerker en haakse zadeldaken met wolfseinden.

Villa Le Dauphin

Duinenlaan 137, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Opgenomen in het beschermd dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Villa uit 1923 (zie sierankers) in omhaagde en langs straatzijde ommuurde tuin.

Villa Les Mouettes

Henri Jasparlaan 171, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Villa opgenomen in het dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Heropgebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van villa van 1902.

Villa Les Zéphyrs

Henri Jasparlaan 173, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Beschermd als monument bij M.B. van 30.05.2000, opgenomen in het dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Heropgebouwde vakantiewoning van 1922 voor de militaire dokter Henri Muyshondt (Gent), ter vervanging van villa "mon abri" van 1902. Ontwerp van architect Oscar Van de Voorde (Gent).

Villa Sous le vent

Kursaallaan 3, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Villa uit de jaren 1920 zogenaamd "SOUS LE VENT" (opgenomen in dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 17.04.1996). Rechthoekig grondplan, twee bouwlagen onder schilddak met wolfseinden (mechanische pannen).

Villa The Cottage

Henri Jasparlaan 150, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002, opgenomen in het dorpsgezicht Westende-Bad (M.B. 17.04.1996). Voormalig familiepension, moederhuis (na de Tweede Wereldoorlog) en kinderhome (vanaf de jaren 1950). Sinds enkele jaren hotel.

De dorpskom van Westende-Bad, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het gedeelte van Westende-Bad is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde en sociaal-culturele waarde:
Een gaaf bewaard en centraal gedeelte van de oorspronkelijke aanleg van de badplaats Westende ontworpen door architect O. Van Rysselberghe in 1903. Dit gebied omvat de H. Jasparlaan of Koninklijke Baan als oostwest-as, met ten zuiden ervan de vrijstaande Sint-Theresiakapel en een gedeelte van de pittoreske landelijke verkaveling met cottages midden tuinen en kronkelende paden, en, met ten noorden van de Koninklijke Baan, losstaande villa's als overgang naar de meer stedelijke zone.
Een interessant ensemble van vrijetijdsarchitectuur waarvan de architecturaal waardevolle gebouwen een uitzicht hebben dat typisch is voor Westende-Bad en er mede het karakter van bepalen.