Hoeve Ooievaarsnest: boerenwoning

Beschermd monument van 28-01-1994 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Wulveringem
Straat Sikkelstraat
Locatie Sikkelstraat 11 (Veurne)
Alternatieve naam Hof van Wulveringem, Hof te Hoeyvaertsneste

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/38025/369.1
  • 4.01/38025/925.1
  • OW001085

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Hoeve Ooievaarsnest

Sikkelstraat 11, Veurne (West-Vlaanderen)

Nr. 11. Z.g. .Ooievaarsnest.. Voormalig .hof van Wulveringem"; .hof te Hoeyvaertsneste" vlg. Ferrariskaart (1771-1778); leenhof, behoorde in 1477 toe aan Simon van Vlaanderen, later aan de families de Morbeke en de Recourt. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels begraasd erf. Ten N. en O., nog deels met bomen afgezoomde resten van omwalling. Mooie

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de boerenwoning van hoeve 't Ooievaarsnest. Het erf en de omgeving van de herenhoeve zijn als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Het boerenhuis van de herenhoeve 't Ooievaarsnest is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, historische in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: als zijnde een merkwaardige 19de-eeuwse boerenwoning met oudere kern en interessant interieur, representatief voor deze vanouds belangrijke herenhoeve.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.