Kasteelhoeve

Kasteelhoeve
definitieve wijzigingsbesluiten: 04-02-1977  ID: 11064

Beschrijving

De kasteelhoeve te Helkijn (Spiere-Helkijn) is beschermd als monument. Omwille van een administratieve fout werd het beschermingsbesluit gewijzigd op 4 februari 1977. De grenzen van de bescherming werden echter niet gewijzigd.

De kasteelhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Kasteelhoeve

Stationsstraat 55 (Spiere-Helkijn)
Hoeve gelegen in de onmiddellijke omgeving van het kasteel van Helkijn, voor het eerst vermeld in 1627. Ze was toen in eigendom van A. Catulle en bestond uit een woonhuis, een schuur, stallen, een (duiven)toren, een bakhuis, twee nieuwe kamers en een woning voor de pachter. Als volledig omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Door Serafijn Vermote getekend in 1813 met als titel "Vue prise à Helchin près du Vieux chateau devasté".