Gildehof van de handboogschutters

Stadskern, stadswoning en hoofdgebouw handboogschutters

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 17de-eeuwse hoofdgebouw van het voormalig gildehof van de handboogschutters.

Waarden

Het binnen het voorgestelde stadsgezicht gelegen pand, Handboogstraat nr. 3 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, historische in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: als zijnde het voormalig 17de-eeuws gildehof van de handboogschutters en als dusdanig het enig bewaarde voorbeeld in de Westhoek.

Hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters

Handboogstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw.