Dorpskom Elsegem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)

Is de omvattende vaststelling van

Apostolinnenklooster en school

Elsegemplein 17, 17A (Wortegem-Petegem)
Groot dorpshuis uit midden 19de eeuw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Rechts aanpalend schooltje van 1877: bakstenen gebouw van zeven traveeën onder zadeldak. Feest- en parochiezaal van 1923 achterin op koer.

Elsegemplein 28 (Wortegem-Petegem)
Groot aan de straat palend dorpshuis uit midden 19de eeuw, later verhoogd. Ommuurd achtererf met vervallen voormalige dienstgebouwen. IJzeren hek aan gevel en bakstenen pijler tegen vroeger dienstgebouw ten zuiden.

Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

In oorsprong romaans kerkje uit de 12de-13de eeuw met vierkante kruisingstoren uit midden 13de eeuw en verhoogd in de 14de eeuw. In de 15de-16de eeuw werd de kerk uitgebreid met een rechthoekig koor. In 1775 grondig verbouwd tot neoclassicistische kerk met behoud van de romaanse kruisingstoren en het gotische koor. Omliggend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur van 1886 met ingewerkte ommegangkapellen.

Pastorie Sint-Maurusparochie met tuin

Elsegemplein 13 (Wortegem-Petegem)
De pastorie bevindt zich in een met gras begroeide en beboomde tuin met in het midden een vrijstaande pomp. De pastorie en tuin zijn volledig omgracht en toegankelijk via de weg en een brugje links van de kerk. De huidige pastorie werd in 1883 gebouwd in neotraditionele stijl, naar plannen van architect Auguste Van Assche uit Gent. Na oorlogsschade werd ze deels heropgebouwd in 1920-1921.

Rij dorpswoningen

Elsegemplein 14-20 (Wortegem-Petegem)
Rijhuizen uit eind 19de eeuw onder zadeldak met beraapte gevels van drie traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint.