Beschermd monument

Landhuizen Ter Linden en Torenhuis

Beschermd monument van 25-06-2002 tot heden

ID: 14539   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14539

Besluiten

Stadskastelen Ter Linden en Torenhuis en Stadskasteeltje
definitieve beschermingsbesluiten: 25-06-2002  ID: 3906

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dubbelvilla Ter Linden en Torenhuis met inbegrip van de tuin.Waarden

Ter Linden en Torenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een getuige van de levensstijl van de welstellende Veurnse burgerij aan het begin van de 20ste eeuw.
Dit voor Veurne unieke soort 'lusthuis' met koetshuis, gebouwd in 1906-1907 in eclectische stijl geldt als representatief voorbeeld van stadskastelenarchitectuur in Vlaanderen in de periode van de belle époque. Het kasteel staat midden een deels beboomde tuin en binnen de historische site van de vroegere Sint-Niklaasabdij (norbertijnerabdij) en van een typisch 19de-eeuws beluik. Het stadskasteel in zijn compleet ommuurde domein, aan de zuidkant afgesloten met een imposant smeedijzeren hekwerk en twee dito inrijpoorten, vormt een schitterend voorbeeld van eclectische burgerlijke architectuur, dat ongetwijfeld het lokale niveau overstijgt. Zowel de aan drie zijden rijkelijk uitgewerkte gevels verlevendigd met faiencetegeltableaus met art-nouveau-inslag, als de in neostijlen aangeklede interieurs (empire, neorenaissance, neoclassicisme) getuigen van vrij hoogstaande kwaliteit en vakmanschap van de ontwerper en de uitvoerders. Vermeldenswaardig is het groot aantal marmeren schouwen, meestal in een van de genoemde neostijlen uitgevoerd, verder het rijke aanbod van parket- en mozaïekvloeren dat we op de gelijkvloers aantreffen, de behouden vleugeldeuren en stucwerk en de wandbetegeling in de beide badkamers.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Landhuizen Ter Linden en Torenhuis

Lindendreef 5-7 (Veurne)
In drie delen opgesplitst landhuis van circa 1920 midden deels beboomde tuin met gietijzeren hek aan straatzijde; inscripties "Julien Leyns arch. Gand" en "V.F. Vercruysse-Lobelle" respectievelijk op linker en rechter hekpijler.