Eclectische villa

Stadskastelen Ter Linden en Torenhuis en Stadskasteeltje

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de eclectische villa en bijhorende tuin afgesloten door een muur en smeedijzeren hek.

Stadskasteeltje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een getuige van de levensstijl van de welstellende Veurnse burgerij aan het begin van de 20ste eeuw.
Dit voor Veurne vrij unieke soort 'lusthuis', met serre, kiosk, koets- en tuinhuis, gebouwd in 1910-1911 in eclectische stijl, geldt als representatief voorbeeld van stadskastelenarchitectuur in Vlaanderen in de periode van de belle époque. Dit ideaal georiënteerd lusthuis met goed onderhouden tuin - inclusief de originele serre en dito lustprieel - ligt langs de Zuidstraat (nummer 96), op de uiterste grens van de toenmalige stadsuitbreiding, net aan de Ieperbrug, m.a.w. op de historische site van Ieperpoort, wellicht het belangrijkste strategisch punt van de voormalige Vaubanvesting, een prachtige, beeldbepalende, historisch en architectuurhistorisch waardevolle site.
Het stadskasteel in zijn compleet ommuurde domein en aan de straatzijde, rechts van de façade, afgesloten met een sierlijk smeedijzeren hekwerk en dito inrijpoort, vormt een schitterend voorbeeld van eclectische burgerlijke architectuur met sterk classicistisch accent, dat ongetwijfeld het lokale niveau overstijgt. Zowel de aan drie zijden fraai uitgewerkte gevels, als de in neostijlen schitterend aangeklede interieurs (neorenaissance, neoclassicisme, art nouveau) getuigen ook hier van hoogstaande kwaliteit en vakmanschap van ontwerper en uitvoerders. Vermeldenswaardig zijn ook de imposante inkomhal met prachtige trap, de marmeren schouwen - telkens in een van de genoemde neostijlen uitgevoerd - en het rijke aanbod van parket- en mozaïekvloeren dat we op de gelijkvloerse verdieping aantreffen. De intact bewaarde biljartzaal en bureeltje in art nouveau - het meubilair en wandschilderingen incluis - dragen bij tot de waarde van het pand.

Eclectische villa

Zuidstraat 108 (Veurne)
Eclectische villa, gebouwd in 1910-1911 in opdracht van landmeter Pieter Amand Vande Velde en zijn vrouw. Rechts, beboomde tuin voorzien van hek, uitziend op vaart, met daarin een bakstenen tuinhuis en dito garage, de originele serre van ijzer en glas, alsook een origineel houten lustprieel. Baksteenbouw met parement van Euvillesteen op arduinen sokkel.