Beschermd monument

Kasteel van Wijnendale met bijgebouwen, ijskelder, poort en omheiningsmuur

Beschermd monument van 22-09-1982 tot heden

ID: 14545   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14545

Besluiten

Kasteel van Wijnendale met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 22-09-1982  ID: 1836

Beschrijving

Het Kasteel van Wijnendale is beschermd als monument. De bescherming omvat het kasteel met inbegrip van de bijgebouwen, de ijskelder, poort en de omheiningsmuur met torens en poorten.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het Kasteel van Wijnendaele als volgt gemotiveerd: "als middeleeuwse waterburcht, heropgebouwd in de 19de eeuw."

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000432 , Kasteel van Wijnendale met omgeving (S.N., 1981).


Waarden

Het kasteel van Wijnendale, met inbegrip van de bijgebouwen, de ijskelder, de poort en de omheiningsmuur met torens en poorten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

IJskelder

Fonteinpad zonder nummer (Torhout)
Beschermd als monument bij B.V.E. van 22/09/1982. Blijkens het kadaster opgericht in 1875 door J. Matthieu, de kasteeleigenaar. Typische ijskelder met toegangstunnel. Wellicht ronde bakstenen kelder met diepere bodem. Afdekking met aarde en beplant met bomen.


Ommuring van het kasteel van Wijnendale

Diksmuidebaan zonder nummer (Ichtegem)
Een deel van het domein van het kasteel van Wijnendale, namelijk een deel van de ruime vierkante ommuring met ronde torens (monument).

Is de gedeeltelijke bescherming van

Domein Kasteel van Wijnendale

Oostendestraat 388-396 (Torhout)
Omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten beschermd als monument bij B.V.E. van 22/09/1982.