Herberg De Botermand

Herbergen en herenhuizen

De bescherming als monument omvat de herberg De Botermand op de Grote Markt.

De herberg De Botermand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een pand in kern teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw, na de beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog met zorg hersteld naar het vooroorlogs model naar ontwerp van architect Van Elslande (Veume).
Het betreft een representatief voorbeeld van de streekeigen interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl, welke in de loop van de 18de eeuw in de stad Veurne onder Franse invloed gangbaar was. Deze uitgewerkte lijstgevel wordt getypeerd door het gebruik streekeigen gele baksteen, de vlakke pilasters op de bovenverdieping, de geprofileerde kroonlijst en de dakkapel met inzwenkende belijning. Het verwerken van geschaafde baksteen voor de geprofileerde kroonlijst getuigt van een doorgedreven vakmanschap en van een streven naar een kwalitatieve afwerking. Dit verzorgd metselwerk van de streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van de natuursteen.

Grote Markt 7 (Veurne)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen). Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw.