Herbergen en herenhuizen

De bescherming als monument omvat het classicistisch burgerhuis van zeven traveeën op de Houtmarkt.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een beeldbepalend pand op de Houtmarkt, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, met mogelijks oudere kern. Het betreft een tastbare getuige van de bloeiperiode welke de stad Veurne kende in de tweede helft van de 18de eeuw. Tengevolge de economische voorspoed op het platteland ontstond in vermelde periode een welstellende klasse, die heren- of burgerhuizen bouwde of verbouwde in het stedelijk centrum.
Deze woning is een representatief voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl, welke in de loop van de 18de eeuw in de stad Veurne onder Franse invloed gangbaar was. Dit imposant herenhuis wordt getypeerd door de verzorgde lijstgevel geordonneerd door kolossale pilasters. Het verwerken van geschaafde gele baksteen voor de voetplaat en voetring van de pilasters, voor het hoofdgestel bestaande uit een eenvoudig fries en een geprofileerde kroonlijst en voor de panelen op de borstwering getuigt van een doorgedreven vakmanschap en van een streven naar een kwalitatieve afwerking. Dit verzorgd metselwerk van de streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van de natuursteen. Vermeldenswaardig zijn tevens de volgende behouden interieurelementen zoals de overwelfde kelders, het binnenschrijnwerk en de kapconstructie.

Houtmarkt 9-10 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw.