Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van 04-06-2004 tot heden

ID: 14567   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14567

Besluiten

Herbergen en herenhuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4249

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw.Waarden

Het burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit gaaf bewaard burgerhuis, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw, is een tastbare getuige van de bloeiperiode welke de stad Veurne kende in de tweede helft van de 18de eeuw.
Ten gevolge de economische voorspoed op het platteland ontstond in vermelde periode een welstellende klasse, die heren- of burgerhuizen bouwde of verbouwde in het stedelijk centrum.
Het betreft een voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl, welke te Veurne in de loop van de 18de eeuw onder Franse invloed gangbaar was.
Deze burgerwoning vertoont een verzorgde lijstgevel geordonneerd door kolossale pilasters. Het verwerken van geschaafde gele baksteen voor het fraai uitgewerkt hoofdgestel getuigt van een streven naar een verfijnde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Dit kwalitatief metselwerk van de streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van de natuursteen. Typerend is tevens het fraai uitgewerkte dakvenster met de inzwenkende belijning, het getorste topstuk en de schelpvulling in het boogveld.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Noordstraat 53 (Veurne)
Enkelhuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) uit het vierde kwart van de 18de eeuw.