Burgerhuis gedateerd 1706

Herbergen en herenhuizen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis gedateerd 1706, gelegen op de hoek van de Pannestraat met de Zwarte Nonnenstraat.

Het burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaarde burgerwoning, gedateerd 1706, met beeldbepalende ligging op de tweesprong met de Zwarte Nonnenstraat.
Dit 18de-eeuws burgerhuis is een vroeg voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Franse stijlen welke te Veurne in de loop van de 18de eeuw gangbaar was. Het betreft een eenvoudige lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen; aan achterzijde bleven de kruisramen met een geprofileerde wisseldorpel en kleine roedeverdeling behouden. Vermeldenswaardig zijn tevens de behouden balklagen en het 18de-eeuws schrijnwerk binnenin cf. de schouwmantels met flankerende muurkasten, de bordestrap, de opgeklampte deuren en de plankenvloeren.

Pannestraat 26 (Veurne)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1706 via jaarankers van de steigergatvullingen.