Herberg Onder de Toren

Herbergen en herenhuizen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de herberg Onder de Toren, gelegen tegen de Sint-Niklaaskerk, aan de noordzijde van de toren.

Waarden

De herberg Onder de Toren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde van oudsher een herberg met typerende ligging, aanleunend tegen het westportaal van de Sint-Niklaaskerk.
Het betreft daarenboven een gaaf bewaard en eenvoudig 18de-eeuws pand, gedateerd 1771 door middel van jaarankers.

Burgerhuis tegen de Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaasplaats 1 (Veurne)
Gebouwd in noordwestelijke oksel van westtoren met noordelijke zijbeuk van Sint-Niklaaskerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1771 door middel van muurankers; 19de-eeuwse gevelordonnantie en recente restauratie.