Herbergen en herenhuizen

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Het burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze gaaf bewaarde burgerwoning, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw is een tastbare getuige van de bloeiperiode welke de stad Veurne kende in vermelde periode. Ten gevolge de economische voorspoed op het platteland ontstond in de tweede helft van de 18de eeuw een welstellende klasse, die heren- of burgerwoningen bouwde of verbouwde in het stedelijk centrum.
Dit burgerhuis is een voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Franse stijlen welke te Veurne in de loop van de 18de eeuw gangbaar was. Deze eenvoudige lijstgevel wordt onder meer getypeerd door een behouden gevelordonnantie met enkelhuis opstand. Het verwerken van geschaafde baksteen voor de strekken getuigt van een verzorgde streekeigen afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Dit pand wordt tevens gekarakteriseerd door kwalitatief, 18de-eeuws schrijnwerk cf. de kruisramen met kleine roedeverdeling voorzien van geprofileerde stijlen en tussendorpels; de deur met een geprofileerde tussendorpel en waaiervormige roedeverdeling in het bovenlicht, de dakkapel met vleugelstukken en bekronend driehoekig fronton.
Vermeldenswaardig zijn tevens de behouden 18de-eeuwse interieurelementen zoals de balklagen, de plankenvloer op de verdieping, de uitgewerkte slingertrap en de schouw in Lodewijk XVI-stijl.

Zuidstraat 37 (Veurne)
Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint.