Herbergen en herenhuizen

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Het burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard burgerhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw.
Het betreft een vroeg voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl, welke te Veurne in de loop van de 18de eeuw onder Franse invloed gangbaar was.
Deze burgerwoning vertoont een verzorgde lijstgevel geordonneerd door pilasters op de bovenverdieping. Het verwerken van geschaafde gele baksteen voor het fraai uitgewerkt hoofdgestel getuigt van een streven naar een verfijnde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Dit kwalitatief metselwerk van de streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van de natuursteen. Typerend zijn tevens de verdiepte bolkozijnen en het fraai uitgewerkte dakvenster met de inzwenkende belijning en het overhoekse topstuk.

Zuidstraat 43 (Veurne)
Smal rijhuis met inslag van de Lodewijk XIV-stijl, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak (Vlaamse pannen).