Brouwerswoning met brouwerij

Dorpskom van Reningelst

Het voormalig brouwerij- en mouterijcomplex te Reningelst, is beschermd als monument.

Waarden

Het complex van het woonhuis, de brouwerij en mouterij Sint-Joris (six) met inbegrip van de resterende uitrusting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en industrieel-archeologische waarde:
Als zijnde een vrij goed bewaard voorbeeld van een kleine brouwerij/mouterij uit het laatste kwart van de 19de eeuw met onder andere mouttoren uit 1913, volledige stookinstallatie, voormalig wagenkot/paardenstal uit 1907 en brouwerswoning uit 1922;
Als materiële getuige van een belangrijke plaatselijke industriële activiteit in het dorpscentrum;
Als industrieel complex waarvan het gebouwde profiel een beeldbepalende rol vervult in de waardevolle context van het dorpscentrum.

Heuvellandseweg 1, Reningelstplein 6 (Poperinge)
Schuin tegenover de kerk gelegen herenhuis met achterliggend voormalig brouwerij- en mouterijcomplex. Familiebedrijf gesticht in de 18de eeuw en in werking tot april 1963, dat heden gedeeltelijk gebruikt wordt als drankopslagplaats. Links van de toegang: kapelletje voor O.-L.-Vrouw van Vrede.