Dorpskern Elene

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskern van Elene, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef en het kerkhof waarop zich de grafkapel van de familie della Faille bevindt.

Dorpskern Elene

Baron Boudewijnstraat, Baron Idès della Failleplein, Dassegemstraat, Elenestraat, Kouterstraat, Leopold III-straat, Lippenhovestraat, Molenbeekstraat, Rijkbos (Zottegem)

Is de omvattende vaststelling van

Baron Idès della Failleplein 2 (Zottegem)
Burgerhuis uit de 19de eeuw, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak opgesplitst in twee enkelhuizen.

Geheel van stadswoning en winkelhuis

Baron Idès della Failleplein 15-17 (Zottegem)
Enkelhuizen, opgevat als een geheel, uit de tweede helft van de 19de eeuw; elk met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Kapel

Molenbeekstraat (Zottegem)
Noordelijk transept van de vroegere parochiekerk, opklimmend tot de 14de-15de eeuw en gesloopt in 1858. Opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband op een rechthoekige plattegrond. Omringend beboomd kerkhof onder meer met beuken.

Stadswoning en winkelhuis

Baron Idès della Failleplein 9-11 (Zottegem)
Rijhuis en hoekhuis van respectievelijk twee en vijf traveeën met twee bouwlagen onder gewoon en afgesnuit zadeldak, uit de 19de eeuw.

Watermolen op de Molenbeek en molenaarshuis

Leopold III-straat 1 (Zottegem)
Watermolen op de Molenbeek met volledig verbouwd molenaarshuis, gelegen in een diepte aan de straat. Bovenslagmolen met ingebouwd metalen rad; het ontstaan gaat terug voor 1775. Hierbij aansluitend, recenter woonhuis van zes traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.