Burgerhuis met bijgebouw

Herbergen en herenhuizen

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit 1770 en het 19de-eeuwse bijgebouw.

Waarden

Het herenhuis en nutsgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze gaaf bewaarde herenwoning, gedateerd 1770 - jaartal ingekapt in de dakconstructie - is een tastbare getuige van de bloeiperiode welke de stad Veurne kende in de tweede helft van de 18de eeuw. Ten gevolge de economische voorspoed op het platteland ontstond in vermelde periode een welstellende klasse, die heren- of burgerwoningen bouwde of verbouwde in het stedelijk centrum.
Dit herenhuis is een voorbeeld voor de streekeigen interpretatie van de Franse stijlen welke te Veurne in de loop van de 18de eeuw gangbaar was. Het betreft een eenvoudige, gele bakstenen lijstgevel, die wordt getypeerd door het gebruik van geschaafde baksteen voor de strekken van de rechthoekige muuropeningen en voor de uitgewerkte kroonlijst. Het verwerken van geschaafde baksteen voor de strekken en de kroonlijst getuigt van een streven naar kwalitatieve afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Vermeldenswaardig is tevens de 18de-eeuwse paneeldeur.
Deze woning bewaart daarenboven een aantal waardevolle interieurelementen cf. het salon met de gaaf bewaarde Lodewijk XVI-aankleding.
De 19de-eeuwse nutgebouwen maken integrerend deel uit van deze stadswoning en getuigen van een verzorgde architecturale vormgeving welke wordt gekarakteriseerd door het wisselend gebruik van gele en rode baksteen.

Zwarte Nonnenstraat 18 (Veurne)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw (?).