Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
145862
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/145862

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15002

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen.

Waarden

architecturale waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen.

Is de omvattende vaststelling van

Boerenarbeiderswoningen

Gehuchte 9-17 (Zottegem)
Lage boerenarbeiderswoningen, uit de 19de eeuw, gebouwd rondom een vierkante met gras begroeide binnenplaats. Witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint en afgedekt met zadeldaken.


Herenhuis uit 1884

Paddestraat 28 (Zottegem)
Herenhuis met voortuin, muur en hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), gedateerd 1884 op de deursluitsteen. Bepleisterde en lichtgeel geschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint.


Hoekhuis

Korte Munte 4-8 (Zottegem)
Hoekhuis van zeven traveeën en twee en een halve verdieping onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Hoeve

Korte Munte 5 (Zottegem)
Vermoedelijk eertijds gesloten hoeve uit de 19de eeuw, ingeplant op de hoek met het Sint-Martinusplein nabij de parochiekerk. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een trechtervormig erf met siertuin. Inrijpoort opgenomen in het woonhuis ten noordwesten.


Schaliënhof

Paddestraat 26 (Zottegem)
Bakstenen gebouwen, deels witgekalkt op grijze plint en soms belijnd met speklagen van zandsteen onder meer ten noordwesten; afdekking door middel van zadeldaken en gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt.


Semigesloten hoeve

Paddestraat 15 (Zottegem)
Semigesloten hoeve met witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint, uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt en pomp. Inrijpoort opgenomen in het dienstgebouw ten zuidoosten.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.