Beschermd monument

Pachthoeve Lagrou: boerenburgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
14588
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14588

Besluiten

Pachtgoed van het kasteel d'Aertrycke
definitieve beschermingsbesluiten: 04-08-2011  ID: 4850

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het imposant huisvolume met toren van de pachthoeve Lagrou te Torhout, is beschermd als monument.



Waarden

Het voormalig pachtgoed is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Door zijn ligging op de kruising van drie wegen, met name de Steenveldstraat, de Aartrijksestraat en de historische Zeeweg vormt de site van het pachtgoed een baken in het nu verstedelijkt gebied, en vervult ze zowel een functie (van historische herkenbaarheid) naar het gehucht Drie Koningen (school uit het begin van de 20ste eeuw en kerk uit de jaren 1960), als naar de Zeeweg (link met landschap en kasteel d'Aertrycke). Het volumespel van de bebouwing en de hoge toren vormen een markant ensemble met bakenfunctie sinds de jaren 1890.

historische waarde

Door de architecturale typologie te combineren met een kadasteronderzoek kan een duidelijke link gelegd worden tussen het pachtgoed en het kasteel de Maere d'Aertrycke en de begrafeniskapel van de familie. Het meest beeldbepalende en architecturaal gaafste volume van het pachtgoed wordt bij het kadaster voor het eerst opgetekend in 1890. Het goed kan in oorsprong gelden als het pachtgoed van het kasteeldomein de Maere d'Aertrycke.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als gaaf voorbeeld van pachtgoed - mogelijk met een gecombineerde hoeve- en boswachterijfunctie - van een kasteeldomein in een rijke architectuur vormgegeven met een opvallende elegante toren bij het woonhuis. Het pachtgoed beschikt over een unieke kasteelboerderijarchitectuur. Het verzorgde baksteenmetselwerk en het spel met volumes met centraal een toren straalt het aanzien van deze familie uit. Zodoende vormt de hoevesite een uitzonderlijk gegeven zowel binnen de landelijke architectuur van Torhout als van die in de ruime regio.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Pachthoeve Lagrou

Steenveldstraat 1 (Torhout)
In oorsprong een afhankelijkheid van het belangrijke "kasteel d' Aertrycke". Beeldbepalende hoevesite omringd door boomgaard en haag.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.