Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Brouwerswoning Christiaen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 23-10-1981 tot heden

ID
14589
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14589

Besluiten

Brouwershuis Christiaen en directe bebouwde omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 23-10-1981  ID: 1729

Beschrijving

De brouwerswoning Christiaen met de directe bebouwde omgeving is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de brouwerswoning, met nabijgelegen oudere brouwerswoning, de voormalige brouwerij met achterliggende beeldentuin, politiegebouw en ten noorden dorpswoningen en een notariswoning.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het brouwershuis met omgeving als volgt: “in de mate dat ze de eigenheid en de landelijke sfeer van het Marktplein van Koekelare bepalen.”

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000414, Brouwershuis Christiaen en direct omgeving (S.N., 1981).


Waarden

Het brouwershuis Christiaen met haar direct bebouwde omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Beeldentuin

Sint Maartensplein zonder nummer (Koekelare)
De tuin maakt deel uit van het gemeentelijke "Motepark" tussen het Sint-Maartensplein en de Ichtegemstraat. In de toegankelijke tuin met weide en parkgedeelte zijn een aantal kunstwerken opgesteld.


Brouwerij Christiaen

Sint Maartensplein 15A-B (Koekelare)
In de brouwerij is sinds 1992 een polyvalent centrum met het Fransmansmuseum, het Käthe Kollwitzmuseum, de bibliotheek, de raadzaal, enkele vergaderzalen, een restaurant, het cultureel centrum en de Dienst voor Toerisme ondergebracht.


Brouwerswoning

Sint Maartensplein 19 (Koekelare)
Brouwerswoning van circa 1900, sinds 1974 in gebruik als gemeentehuis. Anno 2009 wordt links aansluitend een nieuwe vleugel van het gemeentehuis gebouwd. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht.


Brouwerswoning Christiaen

Sint Maartensplein 17 (Koekelare)
Brouwerswoning uit het einde van de 18de eeuw met classicistische inslag. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen).


Dorpswoningen

Sint Maartensplein 13-15 (Koekelare)
Samenstel van twee woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, beeldbepalende hoekpanden. Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis) bij K.B. van 23/10/1981).


Notariswoning van 1902

Sint Maartensplein 11A-B (Koekelare)
Voormalige notariswoning met jaarsteen 1902, gesigneerd architect Charles Pil (Oostende). Het eigenlijke herenhuis is opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis) bij K.B. van 23/10/1981.


Politiegebouw

Sint Maartensplein 15B (Koekelare)
Ook "Millenniumvleugel" genoemd, van 1994-1996. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis) bij K.B. van 23/10/1981.