Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Brouwershuis Christiaen en directe bebouwde omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 23-10-1981 ID: 1729
Sint Maartensplein 15A-B (Koekelare)
In de brouwerij is sinds 1992 een polyvalent centrum met het Fransmansmuseum, het Käthe Kollwitzmuseum, de bibliotheek, de raadzaal, enkele vergaderzalen, een restaurant, het cultureel centrum en de Dienst voor Toerisme ondergebracht.
Sint Maartensplein 19 (Koekelare)
Brouwerswoning van circa 1900, sinds 1974 in gebruik als gemeentehuis. Anno 2009 wordt links aansluitend een nieuwe vleugel van het gemeentehuis gebouwd. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht.
Sint Maartensplein 17 (Koekelare)
Brouwerswoning uit het einde van de 18de eeuw met classicistische inslag. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen).
Sint Maartensplein 11A-B (Koekelare)
Voormalige notariswoning met jaarsteen 1902, gesigneerd architect Charles Pil (Oostende). Het eigenlijke herenhuis is opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). Roodbakstenen herenhuis met inslag van de neogotiek. Twee bouwlagen onder zadeldak (leien, dakkapel onder zadeldakje met opengewerkt spantbeen), aflijnende gootlijst (met kunststof bekleed) en dubbele baksteenfries.
Sint Maartensplein 15B (Koekelare)
Ook "Millenniumvleugel" genoemd, van 1994-1996. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). De vormgeving met de ronde wand suggereert de omarming van enerzijds de brouwerij en anderzijds het Fransmansmuseum. Het gebouw vormt het sluitstuk van het renovatieproject van de brouwerijsite. Het gebouw werd ontworpen door architect Erik Van Biervliet (Brugge) in samenwerking met het bureau Govaert-Vanhoutte (Brugge).
Sint Maartensplein 13-15 (Koekelare)
Samenstel van woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, beeldbepalende hoekpanden. Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). Geelbakstenen samenstel van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen, rechts klimmende dakvensters).
Sint Maartensplein (Koekelare)
De zogenaamde Tuin van de Hoop (1996), maakt deel uit van het gemeentelijke Motepark en is gelegen achter de voormalige brouwershuizen, de brouwerij en het Fransmansmuseum. De benaming verwijst enerzijds naar de seizoensarbeiders die hun kinderen hoop op een betere toekomst bezorgden en anderzijds naar koning Boudewijn aan wie de tuin een eerbetoon is. In de toegankelijke tuin zijn een aantal kunstwerken opgesteld.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning Christiaen met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14589 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.