Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Brouwerswoning Christiaen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Brouwershuis Christiaen en directe bebouwde omgeving

Beschrijving

De brouwerswoning Christiaen met de directe bebouwde omgeving is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de brouwerswoning, met nabijgelegen oudere brouwerswoning, de voormalige brouwerij met achterliggende beeldentuin, politiegebouw en ten noorden dorpswoningen en een notariswoning.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het brouwershuis met omgeving als volgt: “in de mate dat ze de eigenheid en de landelijke sfeer van het Marktplein van Koekelare bepalen.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000414, Brouwershuis Christiaen en direct omgeving (S.N., 1981).

Waarden

Het brouwershuis Christiaen met haar direct bebouwde omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Brouwerij Christiaen

Sint Maartensplein 15A-B (Koekelare)
In de brouwerij is sinds 1992 een polyvalent centrum met het Fransmansmuseum, het Käthe Kollwitzmuseum, de bibliotheek, de raadzaal, enkele vergaderzalen, een restaurant, het cultureel centrum en de Dienst voor Toerisme ondergebracht.

Brouwerswoning

Sint Maartensplein 19 (Koekelare)
Brouwerswoning van circa 1900, sinds 1974 in gebruik als gemeentehuis. Anno 2009 wordt links aansluitend een nieuwe vleugel van het gemeentehuis gebouwd. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht.

Brouwerswoning Christiaen

Sint Maartensplein 17 (Koekelare)
Brouwerswoning uit het einde van de 18de eeuw met classicistische inslag. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen).

Notariswoning van 1902

Sint Maartensplein 11A-B (Koekelare)
Voormalige notariswoning met jaarsteen 1902, gesigneerd architect Charles Pil (Oostende). Het eigenlijke herenhuis is opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). Roodbakstenen herenhuis met inslag van de neogotiek. Twee bouwlagen onder zadeldak (leien, dakkapel onder zadeldakje met opengewerkt spantbeen), aflijnende gootlijst (met kunststof bekleed) en dubbele baksteenfries.

Politiegebouw

Sint Maartensplein 15B (Koekelare)
Ook "Millenniumvleugel" genoemd, van 1994-1996. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). De vormgeving met de ronde wand suggereert de omarming van enerzijds de brouwerij en anderzijds het Fransmansmuseum. Het gebouw vormt het sluitstuk van het renovatieproject van de brouwerijsite. Het gebouw werd ontworpen door architect Erik Van Biervliet (Brugge) in samenwerking met het bureau Govaert-Vanhoutte (Brugge).

Samenstel van dorpswoningen

Sint Maartensplein 13-15 (Koekelare)
Samenstel van woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, beeldbepalende hoekpanden. Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). Geelbakstenen samenstel van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen, rechts klimmende dakvensters).

Tuin van de Hoop

Sint Maartensplein (Koekelare)
De zogenaamde Tuin van de Hoop (1996), maakt deel uit van het gemeentelijke Motepark en is gelegen achter de voormalige brouwershuizen, de brouwerij en het Fransmansmuseum. De benaming verwijst enerzijds naar de seizoensarbeiders die hun kinderen hoop op een betere toekomst bezorgden en anderzijds naar koning Boudewijn aan wie de tuin een eerbetoon is. In de toegankelijke tuin zijn een aantal kunstwerken opgesteld.