Dorpskern Godveerdegem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Beeldbepalend in de dorpskern van Godveerdegem zijn de parochiekerk Sint-Paulus-Bekering en de pastorie. Verder bestaat de dorpskern voornamelijk uit 20ste-eeuwse bebouwing.

Groenstraat, Hostieweg, Moelde, Sint-Paulusplein, Tweekerkenstraat (Zottegem)

Is de omvattende vaststelling van

Gesloten hoeve

Tweekerkenstraat 79 (Zottegem)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid en gebetonneerd erf. Inrijpoort opgenomen in het noordwestelijke dienstgebouw. Ten noordoosten, éénlaags woonhuis van het dubbelhuistype van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.

Pastorie Sint-Paulus-Bekering met tuin

Tweekerkenstraat 67 (Zottegem)
De pastorie met omgevende tuin werd gebouwd in 1782 en is een goed voorbeeld van laat-18de-eeuws classicisme, stijl waarin talrijke pastorieën werden gebouwd of getransformeerd en gekenmerkt door een met bepleistering afgewerkte eenvoudige baksteenarchitectuur. De pastorie is een rechthoekig gebouw met verdieping en pannen zadeldak, het geheel onderverdeeld in zeven traveeën met centrale inkom.