Brouwerij Houvenaghel: brouwerswoning, mouterij en omheiningsmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de brouwerswoning aan de Duinkerkestraat, de voormalige moutast en de tuinmuur aan de zuidzijde van het perceel. Deze muur sluit aan op de beschermde tuinmuur van de herenhuizen Duinkerkestraat 18 en 20.

Waarden

Het herenhuis met de voormalige mouterij en tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde herenwoning met oude 18de-eeuwse kern, uitgebreid en opgetrokken in 1878. Naar huidig uitzicht is dit pand representatief voor de 19de-eeuwse architectuur in Veurne. Het betreft door een sobere lijstgevel, opgetrokken uit de streekeigen gele baksteen, met behouden gevelordonnantie getypeerd door rechthoekige muuropeningen onder strekse latei en een korfbogige koetspoort links. Dit herenhuis wordt tevens getypeerd door het verzorgd 19de-eeuws schrijnwerk cf. de geprofileerde kroonlijst met tandlijst op consoles en klossen; de kruisvensters met geprofileerde tussendorpels en de deur met ruitmotief.
Als zijnde de oude scheidingsmuur met het voormalige cellenbroedersklooster.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde, 19de-eeuwse brouwerswoning met moutast. Het betreft een tastbare getuige van de grondgebonden nijverheid, die in het Veurnse in de 19de eeuw bloeide; voornamelijk de brouwerijen waren in de regio zeer talrijk aanwezig.
De moutast met de droogruimten, getypeerd door een behouden volume en indeling, is een interessant industrieel-archeologisch document met betrekking tot de evolutie van de bierproductie.

Brouwerij Houvenaghel

Duinkerkestraat 10 (Veurne)
Voormalige brouwerij Houvenaghel volgens opschrift van poort, thans drankopslagplaats. Breedhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). Oude kern uit de 18de eeuw, zie bewaard linker aandak bij achtergevel; 19de-eeuwse gevelordonnantie met toevoeging van halve verdieping.