Herenhuis: bijgebouw en omheiningsmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de omheiningsmuur en de bijgebouwen van het neoclassicistisch herenhuis dat reeds op 27 oktober 1992 als monument werd beschermd.

Waarden

De tuinmuur en de afhankelijkheden bij het beschermde herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze tuinmuur en de afhankelijkheden, daterend van 1891 maken ontegensprekelijk deel uit van deze herenwoning. Zowel de tuinmuur als het gebouwtje getuigen van een verzorgde eclectische vormgeving getypeerd door het gebruik van rode baksteen - verwerkt met een opgelegde voeg - in combinatie met cement voor de sierelementen en door het behouden 19de-eeuws schrijnwerk.

Herenhuis

Duinkerkestraat 33 (Veurne)
Vrij imposant herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak, gedateerd 1878 door middel van cartouche boven deur.