Brouwerij: brouwerswoning, hek en bijgebouw

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de brouwerswoning, het hek langs de Ieperse Steenweg en het bijgebouw in de tuin.

Waarden

Het herenhuis met hek en bijgebouwtje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaarde brouwerswoning met verzorgd hekwerk en het nutgebouwtje in de tuin, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Dit gaaf bewaard ensemble is een representatieve getuige van de grondgebonden nijverheid, die in het Veurnse in de 19de eeuw bloeide; voornamelijk de brouwerijen waren in de regio zeer talrijk aanwezig.
Deze gaaf bewaarde herenwoning, daterend van ca. 1870, vertoont een verzorgde neoclassicistische vormgeving. De symmetrisch uitgewerkte, bakstenen lijstgevel wordt getypeerd door een middenrisaliet uitlopend op een dakkapel met voluten onder driehoekig fronton, door verdiepte casementen op de borstwering en door de vlakke omlijstingen van de getoogde muuropeningen.
De herenwoning bewaart bovendien een vrij gaaf eclectisch interieur met behouden marmeren schouwen, brede plankenvloeren, paneeldeuren met imitatie houtbeschildering, en stucplafonds.

Brouwerij met brouwerswoning en mouterij

Ieperse Steenweg 96 (Veurne)
Herenhuis (nok loodrecht op de straat) ingeplant midden omhaagde tuin met hek; rechts, aan de straat gelegen voormalige brouwerij en mouterij, thans drankenopslagplaats zogenaamd "De fabriek" volgens opschrift; beide uit het vierde kwart van de 19de eeuw.