Sint-Jorishospitaal: zuidwestelijke gevel en bedaking oudste vleugel, poortje en altaar

Beschermd monument van 04-03-1977 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Rijselstraat
Locatie Rijselstraat 71, Rijselstraat 73 (Menen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34027/307.1
  • OW000863

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Jorishospitaal

Rijselstraat 73, Menen (West-Vlaanderen)

* Rijselstraat nr. 71, 73. Sint-Jorishospitaal, beschermd als monument bij K.B. van 4 maart 1977. In oorsprong passantenhuis met bijhorend klooster dat evolueerde tot ziekenhuis en school. 1087: oudste vermelding als "Passanten lieden Gasthuus van Minheere Sint-Jooris". De taak van het passantenhuis was de opvang en verzorging van pelgrims en vreemdelingen. Deze opvang werd verzorgd door

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de zuidwestelijke gevel en bedaking van de oudste vleugel van het voormalig Sint-Jorishospitaal, het poortje in de noordoostelijke gevel van diezelfde vleugel en het altaar in de huidige neogotische kapel.

Waarden

De zuidwestgevel en- bedaking van de oudste vleugel der Sint-Joriskliniek, het poortje (sluitsteen gedateerd 1628) in de noordoostgevel van dezelfde oudste vleugel, evenals het altaar in de huidige neogotische kapel, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.