Sint-Jorishospitaal: zuidwestelijke gevel en bedaking oudste vleugel, poortje en altaar

Sint-Jorishospitaal

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de zuidwestelijke gevel en bedaking van de oudste vleugel van het voormalig Sint-Jorishospitaal, het poortje in de noordoostelijke gevel van diezelfde vleugel en het altaar in de huidige neogotische kapel.

Waarden

De zuidwestgevel en- bedaking van de oudste vleugel der Sint-Joriskliniek, het poortje (sluitsteen gedateerd 1628) in de noordoostgevel van dezelfde oudste vleugel, evenals het altaar in de huidige neogotische kapel, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Sint-Jorishospitaal

Oude Leielaan 6 (Menen)
Sint-Jorishospitaal, in oorsprong passantenhuis met bijhorend klooster dat evolueerde tot ziekenhuis en school. Heden blijft enkel de oude 18de-eeuwse hospitaalvleugel behouden. Verankerde baksteenbouw van negen traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder pannen zadeldak. Centraal rondboogportaal met arduinen bordestrap; medaillon in natuurstenen omlijsting. De gevel, eigenlijke achtergevel, werd geïntegreerd in het moderne bouwblok.