Wegkapel Zoete's Kapelleke

Geografisch pakket Veurne

De bescherming als monument omvat de wegkapel Zoete's Kapelleke.

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde: Deze kapel is historisch ontegensprekelijk verbonden met de voormalige brouwerij De fabriek. Zij werd in 1881 door de toenmalige brouwer opgelicht uit dankbaarheid voor zijn genezing, en is aldus een getuigenis van volksdevotie. Het betreft een tastbare uiting van de christelijke geloofsovertuiging en is op deze manier ontegensprekelijk verbonden met onze Vlaamse cultuurhistorische traditie.
Deze eenbeukige kapel vertoont een verzorgde neoclassicistische vormgeving uitgewerkt in streekeigen gele baksteen.

Ieperse Steenweg (Veurne)
Rechthoekig bakstenen gebouwtje met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien) met gestrekte dakranden, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.