Beschermd monument

Neogotisch burgerhuis gedateerd 1909

Beschermd monument van tot heden

ID
14600
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14600

Besluiten

Geografisch pakket Veurne
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4251

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neogotisch burgerhuis uit 1909, met inbegrip van het ondiepe, ommuurde voortuintje aan de Karel Coggelaan.



Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit herenhuis, opgetrokken in 1909 in de neogotische stijl - een stijl die voornamelijk in katholieke kringen werd geapprecieerd -, is een interessant tijdsdocument. Samen met andere neogotische bouwwerken te Veurne symboliseert dit herenhuis het nieuwe impuls dat katholieke vleugel ca. 1880 kreeg; dit elan zal aanhouden tot aan de Eerste Wereldoorlog. In deze periode welke samen viel met het burgemeesterschap van Daniel de Haene ( 1885-1912) en de loopbaan van de stadsarchitect Jozef Vinck, kwam de neogotische architectuur te Veurne op gang, Deze stijl kwam voornamelijk tot uiting in de restauraties van belangrijke openbare gebouwen en beperkte mate in de woningbouw.
Het betreft een kwalitatief hoogstaand voorbeeld van neogotiek zowel qua vormgeving als qua materiaal gebruik. De neogotische gevelordonnantie is duidelijk geïnspireerd op de laatgotische trapgevel 'De Valk', gelegen op de Grote Markt te Veurne (beschermd als monument bij MB 27 oktober 1992); deze wordt getypeerd door een skelet van Brugse traveeën met maaswerk in de boogvelden en trapgevels onder meer met valk als topstuk. De bouwmaterialen, zowel de bak- als de natuursteen, werden met de meeste zorg uitgekozen; dit blijkt onder meer uit het bewaarde lastenboeken.
Dit herenhuis bewaart bovendien een vrij gaaf eclectisch interieur. Naast twee salons respectievelijk in rococo en Lodewijk XVI-stijl, getuigt tevens de centrale gang met traphal van een verzorgde aankleding.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Neogotisch burgerhuis gedateerd 1909

Karel Coggelaan 29-31 (Veurne)
Neogotisch burgerhuis met laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gedateerd 1909 door middel van muurankers.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.