Herenhuis en opslagplaats

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis aan de Pannestraat en de opslagplaats aan de Astridlaan.

Waarden

Het herenhuis met magazijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een gaaf bewaarde herenwoning daterend uit het midden van de 19de eeuw. Het bijgebouw gelegen aan de Astridlaan is een getuige van de stedenbouwkundige politiek, welke de stad Veurne in de eerste helft van de 19de eeuw voerde. In deze periode werden delen van het openbaar domein - met name percelen waar eertijds de middeleeuwse omwalling lag - openbaar verkocht.
Deze herenwoning, daterend van 1846, is representatief voor de 19de-eeuwse architectuur in Veurne. Het betreft door een sobere lijstgevel, opgetrokken uit de streekeigen gele baksteen, met behouden gevelordonnantie getypeerd door licht getoogde muuropeningen onder strekse latei. Deze eenvoudige straatgevel wordt voorts gekarakteriseerd door fraai uitgewerkte sierankers, hangbel en voetschraper en door het kwaliteitsvolle schrijnwerk; de deels beglaasde vleugeldeur is voorzien van een gestileerd houten hekje met beschilderd rankwerk en van een bovenlicht met stervormige houten tracering. Daarnaast werden voor het bij gebouw aan de Astridlaan, volledig in lijn van de lokale traditie, kozijnconstructies aangewend.

Pannestraat 19 (Veurne)
Herenhuis met voormalig magazijn aan de Astridlaan.