Station Veurne: stapelplaats

Geografisch pakket Veurne

De bescherming als monument omvat de stapelplaats aan het station van Veurne.

De stapelplaats is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze loods opgetrokken in de jaren 1920 vertoont een verzorgde historiserende stijl en wordt getypeerd door de volgende kenmerken: de sierankers; de rechthoekige arduinen kozijnconstructies verdiept in korfboogomlijstingen; de tuitgevels, met geaccentueerde schouderstukken; de geprofileerde schouwen; de aflijnende tandlijst met dropmotief.

industrieel-archeologische waarde

Deze voormalige loods voor goederen transport, gelegen nabij het spoor naast het stationsgebouw is een interessante en gaaf bewaarde getuige voor de organisatie van het goederenverkeer gedurende de 20ste eeuw. Het pand vertoont een gaaf bewaarde indeling met verschillende ruimten, waarvan de oorspronkelijke functies nog duidelijk afleesbaar zijn: de grote hall met aansluitende luifels, waar gelost en geladen werd, de kelders als stapelruimte en de burelen.

Station Veurne

Statieplaats 22 (Veurne)
Neogotisch stationsgebouw naar ontwerp van architect Wisselez, gedateerd 1895 door middel van sierankers. Nutsgebouwtje met gelijkaardige kenmerken en stapelplaats.