Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Villa Crombez met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

Het voormalig burgerhuis, Villa Crombez, met tuin is beschermd als stadsgezicht. Ten tijde van de bescherming was het gebouw ingericht als vakantietehuis Kindervreugde met speeltuin.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de voormalig Villa Crombez met tuin als volgt: “als voorbeeld van recreatie-architectuur uit het begin van deze eeuw.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000419, Kindervreugde met tuin (S.N., 1981).

Waarden

De voormalige Villa Crombez met tuin is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Albert I laan 124-126, 126A, Zeedijk 13 (Nieuwpoort)
Groots hoekhuis met ommuurd voorpleintje kant Albert I-laan, in Normandische stijl naar ontwerp van architect L. David van 1923; baksteenbouw op arduinen plint met gebruik van natuursteen voor constructieve en decoratieve onderdelen; souterrain en verhoogde begane grond met dambordversiering; pseudo-vakwerk in boven- en dakverdieping