Stationschefwoning met bureel

Geografisch pakket Veurne

De bescherming als monument omvat de woning van de stationschef van de voormalige NMVB.

Waarden

De voormalige woning van de stationschef met bureel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het geheel vertoont een verzorgde eclectische vormgeving en wordt getypeerd door de volgende elementen: het gebruik van gele baksteen in afwisseling met euvillesteen voor de ornamenten, de sierankers, de uitgewerkte puilijst met opschrift, de kruiskozijnen en het verzorgde schrijnwerk.

industrieel-archeologische waarde

Deze gaaf bewaarde woning van de stationschef met bureel, daterend uit de jaren 1920, is een tastbare getuige voor de organisatie van het openbaar vervoer tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. In deze periode was Veurne via een plaatselijk netwerk van tramlijnen ontsloten.

Zuidburgweg 111 (Veurne)
Voormalige woning van de stationchef met bureel opgetrokken in de jaren 1920 in een verzorgde eclectische vormgeving.