Herenhuis en tuinmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis uit 1839 en de aansluitende tuinmuur langs de Zwarte Nonnenstraat en de Citernestraat.

Waarden

Het herenhuis en de oude tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze herenwoning, daterend van 1839, is representatief voor de 19de-eeuwse architectuur in Veurne. Het betreft door een sobere, bepleisterde lijstgevel met behouden volume en gevelordonnantie, getypeerd door rechthoekige muuropeningen voorzien van kwaliteitsvol schrijnwerk.
De oude tuinmuur aan de Citernestraat is, samen met de tuinmuur van Zwarte Nonnenstraat nummer 17; van oudsher een beeldbepalend element in de smalle doorsteek naar het Sint-Walburgapark.

sociaal-culturele waarde

Dit huis werd van 1969 tot 1994 bewoond door de kunstschilder P. Delvaux. Delvaux was een belangrijke Belgische kunstenaar, die een internationale faam geniet. Zijn plaats in de Belgische kunst is zeer bijzonder. Men kan hem moeilijk in één of andere categorie van schilders rangschikken, hetgeen hijzelf trouwens weigerde. Hij was gewoonweg een heel apart en origineel schilder die zijn eigen pad bewandelde en met geen enkele van zijn tijdgenoten te vergelijken is.

Herenhuis

Zwarte Nonnenstraat 19 (Veurne)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1839 in opdracht van de heer Caerel Cornille op de plaats waar voordien twee kleinere woningen stonden.