Burgerhuis met trapgevel en tuinmuur

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit 1921 in regionalistische stijl naar ontwerp van P. Carette, met inbegrip van het tuinmuurtje links van de woning.

Waarden

Het burgerhuis en de tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit burgerhuis beeldbepalende ligging in de Zwarte Nonnenstraat is een interessante getuige van de sterk verspreide visie - onder meer ook te Veurne - op het bouwen en verbouwen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. De historiserende aanpak, waarbij teruggegrepen wordt naar de regionale bouwprogramma's werd hier duidelijk aangewend.
Deze woning, opgetrokken in 1921, is een imitatieve interpretatie van de lokale renaissance architectuur. Deze streekeigen vormgeving wordt getypeerd door het aediculavenster ter verfraaiing van de geveltop en de verdiepte korf- en rondboogomlijstingen van de rechthoekige muuropeningen, voorzien van kruis- en bolkozijnen met kleine roedeverdeling.
Deze woning bewaart een verzorgd eclectisch interieur. De diverse interieuraankledingen vertonen rococo-, Vlaamserenaissance- en art-nouveaukenmerken.

Burgerhuis met trapgevel

Zwarte Nonnenstraat 24 (Veurne)
Hoog en smal diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.