Beschermd monument

Apotheek De Hert

Beschermd monument van tot heden

ID
14642
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14642

Besluiten

Geografisch pakket Veurne
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4251

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat apotheek De Hert, naar ontwerp van A. Dumont.



Waarden

De apotheek De Hert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een ontwerp van de belangrijke architect A. Dumont, die voornamelijk als ontwerper van de badplaats de De Panne bekend staat.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze apotheek, gedateerd 1906, is een getuige van het monumentenbeleid dat in het eerste decennium van de vorige eeuw onder impuls van burgemeester de Haene en stadsarchitect Jozef Vinck in de stad Veurne werd gevoerd. Er heerste toen een echte bouwwoede in de Veurnse stadskern; het aantal aanvragen voor 'kunstige verbouwingen', was groot in die tijd. Zij werden veelal getypeerd door een historiseerde aanpak waarbij teruggegrepen werd naar de regionale bouwprogramma's.
Het betreft een geslaagde vertolking van de Vlaamse neorenaissancestijl waarbij de Hoge Wacht (1636) en Veurnse stadhuis (1598) als inspiratiebron werden aangewend. Deze verzorgde trapgevel wordt onder meer gekarakteriseerd door een korfbooggaanderij op de benedenverdieping, de met geometrische renaissance patronen versierde borstwering, de geprofileerde tudorboog omlijstingen onder de doorlopende druiplijst op uitgewerkte consoles voorzien van boogvelden versierd met schelpvulling en het centraal aediculavenster in de geveltop.
Het verwerken van geschaafde baksteen getuigt van een streven naar een verzorgde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Apotheek De Hert

Grote Markt 15 (Veurne)
Getrouwe en gedetailleerde imitatie van de regionale renaissance architectuur in Veurne, gedateerd 1906 door middel van sierankers, naar ontwerp van architect A. Dumont (De Panne).


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.