Stadswoningen in wederopbouwarchitectuur

Geografisch pakket Veurne

De bescherming als monument omvat de huizenrij in wederopbouwarchitectuur aan de Grote Markt.

De huizenrij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Samen met het landhuis en het stadhuis bepaalt deze gevelrij reeds sinds de het begin van de 17de eeuw het beeld van de Veurnse Grote Markt. Het betreft een in oorsprong begin 17de-eeuwse eenheidsbebouwing bestaande uit vijf woningen opgetrokken op kosten van de kasselrij op de plaats van de in 1609 afgebroken Vleeshalle.
Het belang van deze gevelrij werd reeds in 1917 onderscheiden door de opname in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Deze inventaris werd uitgevoerd in opdracht van de toenmalige minister van Kunst en Wetenschap, onder leiding van E. Dhuicque, lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Naast het in veiligheid brengen van belangrijke kunstwerken had deze missie ook tot doel een inventaris op te maken van het door oorlogsgeweld bedreigde erfgoed. In het archief van de 'Mission Dhuicque' is een gedetailleerde gevel opstand van de gevelrij bewaard.
Daarnaast is deze huizenrij een interessante getuigenis van de sterk verspreide traditionele visie op het bouwen en verbouwen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. De historiserende aanpak, waarbij teruggegrepen wordt naar de oorspronkelijke regionale bouwprogramma's, werd hier verscheidene keren aangewend. In 1903 en 1908 bij de reconstructies van de middelste trapgevel en van het hoektorentje en bij de wederopbouw in het jaar 1922.
De bestaande gevelrij is voorbeeld een kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur, waar men aan de hand van de gevelopstanden grosso modo het vooroorlogse renaissancepatroon heeft gereconstrueerd. Deze regionale vertolking van de renaissance architectuur wordt getypeerd het vast patroon van aediculavenster ter verfraaiing van de trap geveltop en de houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling verdiept in een geprofileerde tudor- en korfboogomlijsting op afzaat.
Het verwerken van geschaafde gele baksteen voor de sterk versierde aediculavensters en voor de vensteromlijstingen getuigt van een streven naar een verzorgde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Dit kwalitatief metselwerk van de streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van de natuursteen.

Grote Markt 30-33, 34 (Veurne)
Wederopbouwarchitectuur tengevolge verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog. Diephuizen van twee (nummers 30, 33,34) en drie traveeën (nummers 31, 31) en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen).